Bloomberg: Enflasyon 15 ayın en yüksek seviyesinde

Posted by

New York merkezli basın kuruluşu Bloomberg’e göre, Türkiye’nin yıllık enflasyonu 15 ayın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 70’e yaklaştı. Bu artış, faiz artırımlarının sona ermesinin ardından hâlâ tetikte olan merkez bankası tarafından yakından izlendi.

Para Fonu’na göre Türkiye, daha istikrarlı bir liraya rağmen 2024’ü dünyanın en hızlı beşinci enflasyon oranıyla bitirme yolunda ilerliyor. Bu görünüm, yıl ortasından itibaren bir yavaşlamanın başlayacağını varsayıyor.

Merkez bankasının şimdilik bekle ve gör yaklaşımını benimsemesiyle birlikte, Bloomberg anketindeki ekonomistlerin medyan tahminine göre pazartesi günü yayınlanacak veriler, fiyat artışlarının art arda dördüncü ayda da hızlandığını ve şubat ayında yüzde 66’ya ulaştığını gösterecek. Merkez bankası enflasyonun, yılı yüzde 36 seviyesinde tamamlamasını bekliyor.

Ancak politika yapıcıların dikkati daha çok, ücret ve vergi artışlarının etkisiyle yıla sert bir yükselişle başlayan aylık enflasyona odaklanıyor. Göstergenin ocak ayındaki yüzde 6,7’den şubat ayında yüzde 4’e gerilemesi bekleniyor, ancak dördüncü çeyrekteki seviyesinin oldukça üzerinde kalıyor.

Rakamlar, mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesindeki son okuma olacak. Oylamadan önce daha gevşek maliye politikası, merkez bankasının enflasyonu kontrol altına alma çabalarının önünde bir engel olarak ortaya çıktı.

BLOOMBERG EKONOMİ NE DİYOR?

Bloomberg’e konuşan ekonomist yazar Selva Bahar Baziki Türkiye için, “Merkez Bankası’nın agresif politika sıkılaştırması son haddine ulaşmışken, Türkiye’nin enflasyon sorunu daha da kötüleşiyor. Merkez Bankası’nın yılın son çeyreğine kadar beklemede olduğunu görüyoruz ancak enflasyona dair yukarı yönlü riskler ek faiz artırımı ihtimalini canlı tutuyor” ifadelerini kullandı.

Şubat başında sürpriz bir liderlik değişikliğinin ardından göreve yeni atanan Vali Fatih Karahan, asgari ücret artışının Türkiye’nin enflasyon görünümüne yönelik en büyük risk olduğunu söyledi. Politika yapıcılar, yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 70’in üzerine çıkmasını bekliyor ancak sekiz adımda kümülatif 3.650 baz puanlık sıkılaştırmanın ardından geçen ay oranlarda değişiklik yapmadı. Merkez Bankası ilk kez şubat ayında liranın reel değer kazanmasını enflasyonla mücadelenin temel unsuru olarak gördüğünü ifade etti.

ERKİN IŞIK: GIDA GRUBUNDA FİYATLAR YÜKSEK ORANLARDA ARTTI

Son politika toplantısının tutanaklarında da güçlü gıda enflasyonunun fiyat artışının temel etkeni olduğu vurgulandı. Yeni veriler muhtemelen bu endişeyi derinleştirecektir. QNB Finansbank’a göre, Türkiye’nin enflasyon sepetinin yaklaşık dörtte birini oluşturan gıda maliyeti, şubat ayında muhtemelen ocak ayına göre yüzde 8,5 oranında arttı; bu oran aylık genel enflasyon tahmininin iki katından fazla. Aralarında Erkin Işık’ın da bulunduğu banka ekonomistleri, “Özellikle sebze fiyatlarında ciddi bir artış var” dedi. “Gıda grubunda fiyatlar genel olarak yüksek oranlarda arttı.”

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir